Φτιάξτε την τέλεια ομελέτα με ψάρι-Συνταγή αναλυτικά

Ειδήσεις

Προετοιμασία: 5 λεπτά

Μερίδες: 2

½ κρεμμύδι
200ml γάλα
130ml κρέμα γάλακτος
1 φύλλο δάφνης
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
200 γρ. φιλέτα καπνιστού λευκού ψαριού (π.χ., καπνιστός μπακαλιάρος ή μπακαλιάρος)
35 γραμμάρια βούτυρο
25 γρ. αλεύρι
4 αυγά, συν 2 κρόκους
20 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο, για το τελείωμα

  1. Φτιάξτε τη σάλτσα νωρίτερα, αν θέλετε
    Σημειώστε ότι, ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού σας, μπορείτε να φτιάξετε δύο ατομικές ομελέτες ή μία μεγάλη για να τη μοιραστείτε. Αν είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε ένα πυρίμαχο που να μπορεί να μπει κάτω από τη σχάρα. Αν θέλετε να προλάβετε, φτιάξτε τη συνταγή μέχρι το τέλος του βήματος 5 το προηγούμενο βράδυ και ζεστάνετε απαλά τη σάλτσα την επόμενη μέρα.

2. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και, στη συνέχεια, βάλτε το γάλα και 100 ml από την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα με το φύλλο δάφνης, τους κόκκους πιπεριού και ένα μοσχοκάρυδο. Αφήστε το να σιγοβράσει και αν στη συνέχεια σουρώστε το. Έπειτα αποσύρεται από τη φωτιά την κατσαρόλα.

3. Προσθέστε το ψάρι, κόβοντάς το όσο χρειάζεται, ώστε να βυθιστεί όσο το δυνατόν περισσότερο. Παραδοσιακά, αυτό το πιάτο φτιάχνεται με καπνιστό μπακαλιάρο, αλλά οποιοδήποτε λευκό ψάρι κρύου καπνίσματος μπορεί να λειτουργήσει, οπότε χρησιμοποιήστε ό,τι είναι διαθέσιμο και πιο βιώσιμο τοπικά.

4 Αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί εκτός φωτιάς
Κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά, σκεπάστε το και αφήστε το να καθίσει για περίπου πέντε λεπτά (περισσότερο αν το ψάρι είναι ιδιαίτερα παχύ), μέχρι το ψάρι να ψηθεί αρκετά ώστε να ξεφλουδίζει εύκολα. Βγάλτε το ψάρι με τρυπητή κουτάλα, ξεφλουδίστε το δέρμα, αν χρειάζεται, και στη συνέχεια κόψτε τη σάρκα σε μεγάλα κομμάτια. Αδειάστε το γάλα σε μια κανάτα.

5 Λιώστε 25 γραμμάρια βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι (χρησιμοποιήστε το ίδιο, για να γλιτώσετε το πλύσιμο) σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για ένα λεπτό περίπου. Χτυπήστε σταδιακά με το σύρμα το γάλα και μαγειρέψτε, συνεχίζοντας να ανακατεύετε, μέχρι η σάλτσα να πήξει και να αποκτήσει τη συνοχή διπλής κρέμας. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

6 Προσθέστε τους κρόκους αυγών.
Χτυπήστε τους κρόκους αυγών με την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος και, στη συνέχεια, χτυπήστε τους πολύ σταδιακά στη σάλτσα. Ανακατέψτε το ψάρι σε νιφάδες και, στη συνέχεια, αλατοπιπερώστε κατά βούληση – πιθανώς δεν θα χρειαστείτε πολύ αλάτι, επειδή το καπνιστό ψάρι είναι ήδη αρκετά αλμυρό, αλλά ίσως να θέλετε να προσθέσετε λίγο περισσότερο πιπέρι ή μοσχοκάρυδο.

7 Ζεστάνετε τη σχάρα. Χτυπήστε τα τέσσερα αυγά με λίγο αλάτι και ζεστάνετε το μισό από το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μέτριο τηγάνι για ομελέτα (ή όλο το βούτυρο σε ένα μεγάλο τηγάνι, αν φτιάχνετε ομελέτα για να τη μοιραστείτε) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν υποχωρήσει ο αφρός, ρίχνετε μέσα τα μισά αυγά (ή όλα, αν φτιάχνετε μια μεγάλη ομελέτα) και κουνάτε το τηγάνι για να καλυφθεί η βάση.

8 Αφήστε τα αυγά μέχρι να αρχίσουν να πήζουν και να φουσκώνουν, και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να τραβήξετε τις πλευρές της ομελέτας προς το κέντρο, γέρνοντας ταυτόχρονα το τηγάνι για να μετακινήσετε τυχόν αυγά που τρέχουν προς τα πλάγια.
Όταν η ομελέτα είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά είναι ακόμα λίγο χαλαρή στη μέση, κατεβάστε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε τη μισή (ή όλη) σάλτσα ψαριού και προσθέστε από πάνω το τριμμένο τυρί.

9 Βάλτε την ομελέτα κάτω από το καυτό γκριλ μέχρι να ροδίσει ελαφρά και να φουσκώσει από πάνω. Αν φτιάχνετε δύο ομελέτες, αναποδογυρίστε την πρώτη σε ένα πυρίμαχο πιάτο και κρατήστε την κάπου ζεστή όσο φτιάχνετε τη δεύτερη. Καλύψτε με το ψιλοκομμένο σχοινόπρασο και σερβίρετε αμέσως.

Καλή σας όρεξη!