Δήλωση για τα αιολικά πάρκα στην Ημαθία!

Ειδήσεις Κοινωνικά

Από το γραφείο της βουλευτή Ημαθίας Φρόσως Καρασαρλίδου εκδόθηκε η εξής δήλωση:

Επανέρχομαι στο θέμα των αιολικών πάρκων στην Ημαθία. Το Βέρμιο έχει ήδη εγκατεστημένα 84 MW, ενώ σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση πρόκειται να προστεθούν άλλα 315 MW.

Υπενθυμίζω πως το Βέρμιο είναι περιοχή NATURA.

  • Το εκμεταλλεύσιμο αιολικό δυναμικό του είναι χαμηλό.
  • Έχει ανεπτυγμένο – και με πολλές ακόμη δυνατότητες – ορεινό και φυσιολατρικό τουρισμό.
  • Φιλοξενεί δύο από τα πιο δυναμικά χιονοδρομικά κέντρα, το Σέλι και τα 3-5 Πηγάδια.
  • Έχει δυναμική κτηνοτροφία ποιμενικής εκτροφής.
  • Είναι ένα ομαλό και εύκολα προσβάσιμο βουνό με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, ορνιθοπανίδα, ενώ είναι και πέρασμα αποδημητικών.

Είναι ακατάπαυστη η προσπάθεια της κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία για να ευνοήσει τα φίλα προσκείμενα επενδυτικά κεφάλαια σε βάρος του λαού και του περιβάλλοντος. Στο όνομα μιας πολυμασημένης ανάπτυξης, καταργούνται και καταπατούνται προστατευτικές δικλείδες για το περιβάλλον και για τις ιδιαιτερότητες των τόπων μας.

Θα πρέπει να περιμένουμε τα φαραωνικά έργα να σπάνε τεχνηέντως σε μικρότερα υπο-έργα, ώστε να μην υπόκεινται σε περιβαλλοντικούς περιορισμούς. Έτσι, θα  υποβαθμίζονται οι καταστροφικές επιπτώσεις για το φυσικό περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες – η καταστροφική διάνοιξη τεράστιων δρόμων, οι καλωδιώσεις, οι βοηθητικές εγκαταστάσεις, η απόθεση των αδρανών – είτε αφορούν ένα έργο μικρής κλίμακας, είτε έναν μεγάλο αιολικό σταθμό. Κι αυτό, διότι η εγκατάσταση του πρώτου έργου θα διευκολύνει, μέσω των υποδομών που θα γίνονται, την εγκατάσταση ενός νέου έργου δίπλα του, απλά επεκτείνοντας τα συνοδά έργα.

Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να λογοδοτήσει.

Η ερώτηση που κατέθεσα τον περασμένο Ιούνιο προς τον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένει μέχρι σήμερα αναπάντητη.

(Η ερώτηση υπάρχει ολόκληρη στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/c0d5184d-7550-4265-8e0b-078e1bc7375a/11299152.pdf )

Υπενθυμίζω τα αιτήματα:

  • Ζητάμε τη μη εγκατάσταση επιπλέον ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, με μοναδικό κριτήριο το χαμηλό κόστος μεταφοράς του ενεργειακού φορτίου στα υπάρχοντα δίκτυα της ΔΕΗ.
  • Ζητάμε την άμεση ολοκλήρωση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις ΑΠΕ, με δίκαιη ισοκατανομή των ανεμογεννητριών και ανάλογα με τη φέρουσα ικανότητα κάθε τόπου, μέχρις συμπλήρωσης του στόχου του ΕΣΕΚ των 7.000 MW.
  • Ζητάμε την αναστολή των μέχρι σήμερα δοθεισών αδειών παραγωγής και αυτών που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα στη ΡΑΕ. Η χορήγηση των αδειών πρέπει να γίνει ολοκληρωθεί το Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ.
  • Ζητάμε την ανάπτυξη των Ενεργειακών κοινοτήτων, με έμφαση στα μικρά υδροηλεκτρικά για το Βέρμιο, αξιοποιώντας το πλούσιο υδάτινο δυναμικό.

Όχι στις μεγάλες φαραωνικές εγκαταστάσεις που με πρόσχημα το “πρασίνισμα” καταπατούν και καταστρέφουν τη φυσική κληρονομιά μας.

Ναι στις μικρής κλίμακας εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών που αποδίδουν ενεργειακό όφελος στους δήμους, που ελέγχονται από τους πολίτες, που είναι συμβατές με το περιβάλλον.

Ναι στις ενεργειακές κοινότητες που θεσπίσαμε και ψηφίσαμε, αλλά παραμένουν απενεργοποιημένες.

 

Πηγή: gnomis-news

https://gnomi.news/dilosi-tis-vouleyti-frosos-karasarlidou-gia-ta-aiolika-parka-stin-imathia-7300