ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας: Καφενείον η “Ελπίς”

Ειδήσεις Πολιτισμός

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας | Π.Κ.Μ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΚΩΜΩΔΙΑ ΜΕΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
🎼Καφενείον «Η Ελπίς»🎼
της Λένας Πετροπούλου

01 – 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΗΜΑΘΙΑΣ

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
(Προαιρετικά: τρόφιμα μακράς διαρκείας για κοινωνικούς φορείς)

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας και η Π.Κ.Μ. Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας για τις αρχές του φθινοπώρου 2023 έχουν σχεδιάσει μια κεφάτη μουσική παράσταση που θα περιοδεύσει σε κοινότητες της Ημαθίας. Η παράσταση θα έχει ελεύθερη είσοδο, αλλά θα έχει συγχρόνως κοινωνικό χαρακτήρα, αφού όποιος επιθυμεί θα μπορεί να προσφέρει τρόφιμα μακράς διαρκείας και να βοηθήσει το έργο των Συσσιτίων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Βέροιας και της Φιλοπτώχου Φιλοπροόδου Γυναικών Αλεξάνδρειας.
—————————————————-

Συντελεστές Παράστασης
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου
Χορογραφίες: Τάσος Παπαδόπουλος
Βοηθοί σκηνοθεσίας: Μάρα Γαβριηλίδου, Θέκλα Χατζηγεωργίου
Ειδικές κατασκευές: Σοφία Καραγιάννη
Σκηνικές κατασκευές: Βαγγέλης Ξόνωγλου
Ενδυματολογία / επιμέλεια σκηνικών αντικειμένων: Δημήτρης Γεωργόπουλος, Μάρα Γαβριηλίδου
Φωτισμοί: Γιώργος Βέγκος
Ηχοληψία: Αλέξανδρος Καροτσέρης
Creative / Φωτογραφίες: Τάσος Θώμογλου
Οργάνωση Παραγωγής: Novan Theatre Group

Ερμηνεύουν/ Τραγουδούν / Παίζουν μουσική ζωντανά:
Ελένη Νανούδη, Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Λένια Κοκκίνου, Τάσος Παπαδόπουλος, Τζένη Μόσχου, Ηλίας Μποέμης, Σάκης Σιδηρόπουλος, Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, Χρήστος Κουτσίδης
—————————————————-

Το Έργο
Πρόκειται για μια λαϊκή κωμωδία ηθών και καταστάσεων με φόντο την Ελλάδα των αρχών του 1960 και υπό τους ήχους των αξέχαστων τραγουδιών της εποχής, αλλά και νοσταλγικών προγενέστερων. Μια Ελλάδα του ’60 γεμάτη αισιοδοξία και ελπίδα για τα χρόνια που έρχονται, που προσπαθεί να αφήσει πίσω τις μνήμες του πολέμου, τον εμφύλιο διχασμό, τη φτώχεια και τον φόβο. Μια Ελλάδα που εκμοντερνίζεται, ανοικοδομείται και στρέφει το βλέμμα της προς την Ευρώπη. Αλλά και μιας Ελλάδας βαθιά πληγωμένης, που χωρίζεται ακόμη σε πλούσιους και μεροκαματιάρηδες, σε καημούς της ξενιτιάς και σε ‘έξω-καρδιά’ γλέντια, σε ήθη συντηρητικά, αλλά και τη βαθιά ανάγκη για αλλαγή.
Πάνω σε αυτό το μωσαϊκό των αντιθέσεων ξετυλίγεται, σαν σε παλιά ελληνική ταινία, η ιστορία του Καφενείου ‘’Η Ελπίς’’, του καφενείου που ήταν, για αρκετά χρόνια τώρα, τόπος συνάντησης-συζήτησης-διασκέδασης της φτωχογειτονιάς, αλλά κι ο κόπος και το καμάρι της ζωής του κυρ-Βαγγέλη. Το Καφενείο μένει τώρα 3 μήνες κλειστό κι η γειτονιά βουβή, καθώς κυρ-Βαγγέλης έφυγε από τη ζωή και ο μόνος κληρονόμος του είναι… η κόρη του, η Μάρω, ηθοποιός των μπουλουκιών της επαρχίας, που λείπει χρόνια. Η ‘αρτίστα’, όπως την αποκαλούν κοροϊδευτικά όλοι, επιστρέφει στον τόπο της νιότης της! Πηγαίνοντας κόντρα στα στερεότυπα της εποχής, θέλει να ξανανοίξει το Καφενείον ‘’Η Ελπίς’’, να τιμήσει τον κόπο του πατέρα της, να φέρει νέα πνοή στην άλλοτε προσφυγο-γειτονιά της Κοκκινιάς, αλλά και να αλλάξει τη δική της ζωή… Δύσκολα πράγματα για μια γυναίκα! Στο δρόμο της θα συναντήσει εχθρούς, αλλά κι απρόσμενους συνοδοιπόρους. Από τη μια η καχυποψία της συνοικίας, από την άλλη η πόλη που αλλάζει και παραδίδεται στην αντιπαροχή, τη βάζουν σε περιπέτειες… Μα, όπως της έλεγε πάντα ο κυρ-Βαγγέλης: ‘’Ποτέ δε θα τα παρατάς, Μαρούλι! Η Ελπίς οφείλει να πεθαίνει πρό-τελευταία! Μετά εμείς!’’.
Μια κεφάτη και καλοκουρδισμένη, σκηνοθετικά, δουλειά, με λιτά, καλοφροντισμένα και λειτουργικά σκηνικά, κοστούμια πιστά στην εποχή, με επιλεγμένα σκηνικά αντικείμενα που εξυπηρετούν την εξέλιξη της ιστορίας, αλλά και δίνουν την δυνατότητα δημιουργίας συμβολικών εικόνων. Σύγχρονες φόρμες αφήγησης και εναλλασσόμενες ατμόσφαιρες, άλλοτε συγκινησιακά φορτισμένες κι άλλοτε αισιόδοξα λυτρωτικές, γρήγοροι σκηνικοί ρυθμοί και κωμικά ευτράπελα, βιτριολικές ατάκες και μια ομάδα έμπειρων και μερακλήδων νέων ηθοποιών και μουσικών (Ημαθιωτών και Θεσσαλονικέων), που ζωντανεύουν το Καφενείον ‘’Η Ελπίς’’ κι αφήνουν πίσω ανάταση και γλύκα ψυχική σε μια βραδιά όπου το κοινό και ο θίασος γίνονται μια παρέα.


—————————————————-
INFO
01 – 15 Σεπτεμβρίου
Ώρα παραστάσεων: 20:30
Είσοδος: Ελεύθερη
(Προαιρετικά) Τρόφιμα μακράς διαρκείας για τους κοινωνικούς φορείς της Ημαθίας:
• Συσσίτια της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας
• Φιλόπτωχος Αδελφότητα Κυριών Βέροιας
• Φιλόπτωχος Φιλοπρόοδος Γυναικών Αλεξάνδρειας
Σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες Ριζωμάτων, Κοπανού, Λουτρού, Πλατάνου, Τρικάλων, Φυτειάς, Πλατέως, Μακροχωρίου και Επισκοπής Ναούσης.
—————————————————-

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (σε περίπτωση αλλαγής, θα υπάρξει νέα ενημέρωση):
01/09 : Ριζώματα Δ. Βέροιας / Δημοτικό Σχολείο
02/09: Κοπανός Δ. Νάουσας / Κεντρική Πλατεία (σε περίπτωση βροχής στο Αμφιθέατρο Γυμνασίου)
03/09: Λουτρός Δ. Αλεξάνδρειας / Κεντρική Πλατεία
06/09: Πλάτανος Δ. Αλεξάνδρειας / Δημοτικό Σχολείο
08/09: Τρίκαλα Δ. Αλεξάνδρειας / Κεντρική Πλατεία (σε περίπτωση βροχής στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο)
09/09: Φυτειά Δ. Βέροιας / Κεντρική Πλατεία (σε περίπτωση βροχής στην Αίθουσα Κοινότητας)
10/09: Πλατύ Δ. Αλεξάνδρειας / Γυμνάσιο Πλατέως (σε περίπτωση βροχής στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέως)
14/09: Μακροχώρι Δ. Βέροιας / πίσω από το Παλιό Δημαρχείο (σε περίπτωση βροχής στον χώρο εκδηλώσεων του Δημαρχείου)
15/09: Επισκοπή Δ. Νάουσας / Κεντρική Πλατεία (σε περίπτωση βροχής στο Αμφιθέατρο Κοινότητος)
—————————————————-
H Κ.Ε. ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας επιχορηγείται με προγραμματική σύμβαση από το Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Βέροιας.