Η αποστολή μηνυμάτων στα κινητά μας μέσω SMS τείνει να αντικατασταθεί πλήρως από τις RCS, ώστε να ανταγωνιστεί τις υπηρεσίες WhatApp και Messenger. Ας μάθουμε τις διαφορές τους.

Ειδήσεις Παιδεία

Οι πιο πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με την αποστολή απλών μηνυμάτων με τα κινητά μας, από όπου προκύπτει και το ίδιο το όνομα της υπηρεσίας, Short Message Service (Υπηρεσία Μηνυμάτων Μικρού Μήκους, ελληνιστί).

Πρόκειται για μια σουίτα πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν τα κυψελωτά δίκτυα της κινητής για δεκαετίες. Υποστηρίζει έως και 160 χαρακτήρες και μπορεί να στείλει και να λάβει μηνύματα από συσκευές που βρίσκονται μέσα σε αυτό το δίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια, παρόλα αυτά, προέκυψε μια νεότερη δομή ανταλλαγής μηνυμάτων, αυτή των Rich Communication Services (RCS, Υπηρεσίες Επικοινωνίας πλούσιας σε περιεχόμενο). Οι RCS έχουν μια μορφή «ανακαινισμένη», αν μπορούσαμε να το θέσουμε έτσι, αποστολής μηνυμάτων με λειτουργίες φιλοξενίας και χαρακτηριστικών ασφαλείας, τις οποίες η SMS δεν μπορούσε να παρέχει.

Πώς λειτουργεί η SMS;

Η SMS δε χρησιμοποιεί IP διευθύνσεις, ούτε απαιτεί πρόσβαση σε ασύρματο δίκτυο WiFi ή LTE/5G δίκτυο. Αντιθέτως, οι επικοινωνίες αποστέλλονται απευθείας πάνω στο κυψελωτό δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας, όπως ακριβώς μεταδίδεται και η φωνή.

Η RCS και οι πλατφόρμες αποστολής μηνυμάτων WhatsApp και Facebook Messenger, βασίζονται στις διευθύνσεις που λαμβάνουν οι συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, τις IP. Αυτού του είδους οι εφαρμογές είναι γνωστές ως over-the-top (OTT) πλατφόρμες και χρησιμοποιούν τα δεδομένα του χρήστη για να αποστείλουν και να λαμβάνουν μηνύματα.

Μια γνωστή στους πιο παλιούς, αναβάθμιση της SMS, ήταν η Multimedia Messaging Service (MMS) , εξυπηρετεί την μεταφορά εικόνων, ήχου και βίντεο. Η MMS χρησιμοποιεί τα ίδια πρωτόκολλα και μεθόδους μεταφοράς σαν τα SMS. Επιπρόσθετα, τα MMS όπως θυμάστε ήταν και πιο ακριβά σε σχέση με την αποστολή απλών μηνυμάτων.

Τι είναι η RCS και πώς λειτουργεί;

Η RCS είναι η νέα οικογένεια στη πολυκατοικία. Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μετατοπίζουν την στήριξή τους από την SMS προς τη RCS για να ανταγωνιστούν με γνωστές OTT εφαρμογές της αγοράς. Το σενάριο είναι απλό: Παρέχει τις ίδιες δυνατότητες επικοινωνίας σε όλη την ομάδα που συνομιλεί, μεταφέροντας υψηλής ποιότητας βίντεο και φωτογραφίες, διαθέτοντας πληροφορίες για τοποθεσία, όπως κάνουν πολλές υπηρεσίες επικοινωνίας που βασίζονται σε IP μοντέλα.

Να σημειωθεί επίσης ότι η RCS λειτουργεί με τις προδιαγραφές ενός ανοιχτού πρωτοκόλλου, γεγονός που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να το αξιοποιήσει, αρκεί να συνδέεται σε ασύρματο WiFi ή LTE/5G δίκτυο. Τα δεδομένα που καταναλώνει η επικοινωνία αυτή, επιβαρύνει τα πλάνα χρέωσης δεδομένων της εταιρίας που τα παρέχει στο χρήστη.

Σύγκριση μεταξύ των δύο υπηρεσιών

Η βασικότερη διαφορά μεταξύ RCS και SMS είναι ότι η δεύτερη αποστέλλει τη πληροφορία μέσω του δικτύου της κινητής, ενώ η πρώτη απαιτεί συνδεσιμότητα μέσω δεδομένων για να αποστείλει τα μηνύματα. Όταν δεν είναι εφικτή η πρόσβαση με δεδομένα, τότε μπορεί να γίνει η αποστολή μέσω του δικτύου της κινητής. Με την επέκταση του LTE και του 5G, η συνδεσιμότητα είναι σχεδόν καθολική, γεγονός που επιτρέπει την αποστολή μέσω δεδομένων σχεδόν πάντα και από παντού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η RCS να θεωρείται από πολλούς πιο αξιόπιστη και ευρείας χρήσης, ακόμα και από άλλες OTT ανταγωνιστές, που αναφέραμε παραπάνω. Αυτές οι υπηρεσίες τρίτων απαιτούν από τον αποστολέα και τον παραλήπτη να είναι συνδεδεμένοι και να χρησιμοποιούν την ίδια εφαρμογή. Η RCS προσφέρει αντίστοιχη λειτουργικότητα ασφαλείας με την SMS με τη διαφορά ότι ενισχύεται ως προς την ασφάλεια με υπηρεσίες όπως είναι η κρυπτογράφηση και η εξακρίβωση μηνυμάτων προτού παραληφθούν.

Πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την RCS και ποιες συσκευές την υποστηρίζουν;

Η RCS είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους τους παρόχους σήματος από το 2019. Σε παγκόσμια κλίμακα έγινε διαθέσιμη από το 2022. Τα έξυπνα τηλέφωνα με λειτουργικό από Android 5.0 και πάνω έχουν την δυνατότητα χρήσης RCS. Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα συνομιλίας μέσω RCS από τις Ρυθμίσεις -> Χαρακτηριστικά συνομιλίας (Settings -> Chat features). Από εκεί, μπορείτε απλώς να ενεργοποιήσετε αυτή την υπηρεσία.

Το λειτουργικό της Apple δεν υποστηρίζει την παραπάνω υπηρεσία και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη για το αν θα το κάνει το επόμενο διάστημα. Αντ’ αυτού, η Apple συνεχίζει να προωθεί το δικό της προεγκατεστημένο σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων, το iMessage.