Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία” της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Ειδήσεις Παιδεία

Στο καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία“ για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – το οποίο αποτελεί συνέχεια του προγράμματος που υλοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Εθνική Λυρική Σκηνή στα δημοτικά σχολεία από το 2012 έως το 2015 – συμμετείχαν οι μαθητές/τριες του Μουσικού Σχολείου Βέροιας στις 17/18 Οκτωβρίου 2023.

Το πρόγραμμα υλοποιεί το τμήμα των Εκπαιδευτικών και Κοινωνικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, προσαρμοσμένο στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, αλλά και στους κοινωνικούς προβληματισμούς των εφήβων τού σήμερα, στοχεύει στην εξοικείωση των εφήβων με την τέχνη του λυρικού θεάτρου μέσω συμμετοχικών δράσεων και διαθεματικών παιδαγωγικών στρατηγικών και μέσα από τη συμμετοχή τους σε μία διαδραστική παράσταση όπερας. Η εξερεύνηση της δημιουργικής διαδικασίας που βρίσκεται πίσω από τη σκηνή της όπερας, σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και με τον χώρο, αλλά και η ενθάρρυνση του καλλιτεχνικού πειραματισμού και της ανακάλυψης μέσα από την πολυεπίπεδη και διακαλλιτεχνική φύση του είδους της όπερας, είναι κεντρικοί άξονες του σχεδιασμού του εκπαιδευτικού προγράμματος. Στο επίκεντρο του προγράμματος βρίσκεται η νέα παραγωγή Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ του Κορνήλιου Σελαμσή, σε λιμπρέτο της Αλεξάνδρας Κ*, βασισμένο στο πρωτότυπο ποιητικό κείμενο των Ανρί Μεγιάκ [Henri Meilhac] και Λυντοβίκ Αλεβύ [Ludovic Halévy], και σε σκηνοθεσία του Γιάννη Καλαβριανού. Η παράσταση τοποθετεί τον μύθο της Ωραίας Ελένης στη σημερινή εποχή και μέσα από αυτόν πραγματεύεται ζητήματα έμφυλων στερεοτύπων, ρόλων και ταυτοτήτων, τα οποία συνιστούν σημαντικό μέρος της σύγχρονης προβληματικής των εφήβων. Το έργο αυτό, η Ωραία Ελένη, είναι ένα κράμα δύο μουσικών εγχειρημάτων: αφενός της παλιάς και αγαπητής κωμικής οπερέτας του Όφενμπαχ και αφετέρου μιας καινούριας όπερας – ή ίσως ενός έργου μουσικού θεάτρου που έχει εγκλωβίσει μέσα του θραύσματα από το παρελθόν. (Σημείωμα σκηνοθέτη)

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εκπαιδευτικού προγράμματος 75 μαθητές/τριές μας του γυμνασίου είχαν την ευκαιρία την Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023 να συμμετάσχουν σε μια σειρά από στοχευμένες εκπαιδευτικές παρεμβάσεις βασισμένες στη νέα όπερα του Κορνήλιου Σελαμσή «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» που υλοποίησαν οι εκπαιδευτές/τριες του προγράμματος μαζί με μέλη της ορχήστρας και κάποιους/ες μονωδούς, οι οποίοι επισκέφτηκαν το σχολείο μας. Πραγματοποιήθηκαν 3 διαφορετικά εργαστήρια διάρκειας 4 διδακτικών ωρών: ομαδικού τραγουδιού, μουσικής και ηχοτοπίων, εικαστικών και σκηνογραφίας και ρυθμικής απαγγελίας, υποκριτικής και κίνησης. Τα βιωματικά εργαστήρια είχαν ως σκοπό να φέρουν κοντά τα παιδιά με τα διαφορετικά στοιχεία, που αποτελούν το πολύπλοκο παζλ μιας παράστασης λυρικού θεάτρου, όπως είναι η μουσική, ο λόγος, τα σκηνικά, η κίνηση και ο συνδυασμός τους. Επιπλέον, τα εργαστήρια είχαν ως στόχο να προετοιμάσουν τους/τις μαθητές/τριες για την ενεργή καλλιτεχνική συμμετοχή τους στην παράσταση της επόμενης μέρας.

Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2023 όλοι οι μαθητές/τριες του σχολείου μετέβησαν στον Χώρο Τεχνών του Δήμου Βέροιας όπου και παρακολούθησαν την όπερα «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ». Στην παράσταση συμμετείχαν ενεργά οι μαθητές/τριες που υλοποίησαν τα βιωματικά εργαστήρια και παρουσιάστηκε ζωντανά το υλικό που δημιουργήθηκε σε αυτά την πρώτη μέρα του προγράμματος.

Την ευθύνη της προετοιμασίας των μαθητών/τριών για τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και του συντονισμού από πλευράς του Μουσικού Σχολείου Βέροιας είχαν οι καθηγήτριες του σχολείου, Ελένη Νατσάκου και Νίνα Ράμου.

Συντελεστές έργου «Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ» – Οπερέτα για εφήβους

Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής

Ποιητικό κείμενο: Αλεξάνδρα Κ*

Μουσική διεύθυνση: Στάθης Σούλης Κυριακή Κουντούρη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός

Σκηνικά, κοστούμια: Πέτρος Τουλούδης

Χορογραφία, κινησιολογία: Μαριάννα Καβαλλιεράτου

Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιώργος Παπαδάκης

Βοηθός σκηνογράφου: Γιούλη Στυλιανίδου

Στη διανομή και το μουσικό σύνολο συναντούμε πληθώρα ταλαντούχων Ελλήνων μονωδών και μουσικών.

Συντελεστές εκπαιδευτικού προγράμματος

Σχεδιασμός, υλοποίηση: Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Υπεύθυνη συντονισμού: Πανίνα Καρύδη

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικού σχεδιασμού: Κική ΚέρζεληΜιχάλης ΜοσχούτηςΚαλλιρρόη ΠαπαδοπούλουΑνν-Κριστίν Σωφρονίου

Συγγραφή κειμένων: Άρτεμις Ιγνατίδου, ιστορική μουσικολόγος

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Μυρσίνη Βασιλοπούλου

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η όπερα διαδραστικά στα σχολεία» και το τμήμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές δράσεις» για την προσφορά του εξαιρετικά σημαντικού εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολείο μας.