«Το βιβλίο είναι και αυτό είδος πρώτης ανάγκης»!

Ειδήσεις Κοινωνικά Πολιτισμός
Διαδικτυακά σεμινάρια, podcasts, υπαίθριο αναγνωστήριο και παραδόσεις βιβλίων με κούριερ εν μέσω καραντίνας. ● Το ρεκόρ των 1.152 δανεισμών την ημέρα πριν από το δεύτερο lockdown.

Συνεχίζει να καινοτομεί, παρά το lockdown και την πανδημία, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας. Με αφορμή τα 10 χρόνια της βράβευσής της από το ίδρυμα Bill and Melinda Gates, προχώρησε σε σειρά ηλεκτρονικών εκδηλώσεων, ενώ συνεχίζει να εξυπηρετεί τα 35.000 μέλη της και τους φοιτητές της πόλης.

Ολα τα εκπαιδευτικά σεμινάρια διεξάγονται ήδη από την άνοιξη διαδικτυακά. Παράλληλα, βρέθηκε λύση μέσω συνεργασίας με εταιρεία ταχυμεταφορών ώστε να μπορούν τα μέλη να παραλαμβάνουν τα βιβλία που ζητούν μέσω ψηφιακής φόρμας.

Η Βιβλιοθήκη σχεδίασε και παρουσίασε 10 διαδικτυακές συναντήσεις με 50 αξιόλογους ομιλητές απ’ όλο τον κόσμο, έχοντας ένα κοινό σημείο αναφοράς, τη Βέροια και την αγάπη τους για τη Βιβλιοθήκη.

Με καλεσμένους από το CERN, το ΜΙΤ, τον Δημόκριτο, το Facebook και άλλους οργανισμούς έγιναν διαδικτυακές συζητήσεις για την επιστήμη, την τεχνολογία, την ιστορία, την εκπαίδευση, την οικονομία, τη λογοτεχνία, την επικαιρότητα, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, ακόμη και για το κρασί. Επιπλέον, σχεδιάστηκαν και παρουσιάζονται κάθε Τετάρτη και Σάββατο τα δέκα πρώτα podcasts που δημιουργήθηκαν στο στούντιο ηχογράφησης της Βιβλιοθήκης και θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με την ιστοσελίδα pod.gr.

Η «Εφ.Συν.» ρώτησε τον Αντώνη Γκαλίτσιο, αναπληρωτή διευθυντή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, και την Ασπασία Τασιοπούλου, υπεύθυνη επικοινωνίας, ποια ήταν η εμπειρία τους κατά τη διάρκεια του lockdown και πώς επηρεάστηκε συνολικά η λειτουργία της Βιβλιοθήκης. Οπως μας είπαν, αρκετοί από τους αναγνώστες και τους φοιτητές-ερευνητές ζητούσαν οι βιβλιοθήκες να παραμείνουν ανοιχτές.

Στο πρώτο lockdown έγινε δυνατό μέσω χορηγίας από την εταιρεία ταχυμεταφορών ACS να παραδίδονται κατ’ οίκον τα βιβλία χωρίς επιβάρυνση. «Στο 2ο lockdown, αξίζει να αναφέρουμε ότι μία μέρα πριν όλα σταματήσουν, την Παρασκευή 6/11, η Βιβλιοθήκη δάνεισε στους αναγνώστες της 1.152 βιβλία σε ένα ημερήσιο ρεκόρ δανεισμών», μας λέει η κ. Τασιοπούλου. Και για τους δύο το βιβλίο αποτελεί και αυτό ένα είδος πρώτης ανάγκης και τόσο τα βιβλιοπωλεία όσο και οι βιβλιοθήκες, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτά.

Παρά τη δοκιμασία από την πανδημία, τα στελέχη της Βιβλιοθήκης Βέροιας δεν σταματούν να έχουν σχέδια για το μέλλον.

Στόχος τους παραμένει πάντοτε να υπερασπίζονται το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση για όλους. Στην πίσω αυλή της Βιβλιοθήκης κατασκευάζεται υπαίθριο αναγνωστήριο με στόχο την καλύτερη ανταπόκριση στις ειδικές συνθήκες της πανδημίας που δεν επιτρέπουν μεγάλο αριθμό ατόμων σε κλειστούς χώρους.

Στον χώρο, που αναμένεται να είναι έτοιμος μέσα στον Δεκέμβριο, οι επισκέπτες θα μπορούν να χρησιμοποιούν με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο το ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης, να έχουν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων, να παρακολουθούν μαθήματα και εργαστήρια.

Πηγή: efsyn.gr

https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/271100_biblio-einai-kai-ayto-eidos-protis-anagkis