Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης: Το «Τρίποντα στα σχολεία», έβαλε… τρίποντο στο μπάσκετ!

Αθλητικά

Ρεκόρ εγγραφών στις μικρές ηλικίες και αύξηση ενδιαφέροντος των Εκπαιδευτικών Μονάδων στην Ελλάδα δείχνουν τα στοιχεία απολογισμού του Προγράμματος «Τρίποντα στα Σχολεία» τη διδακτική χρονιά 2022-2023.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης υλοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με την έγκριση και την υποστήριξη των Υπουργείων Παιδείας και θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιφερειών και Δήμων το πρόγραμμα «Τρίποντα στα Σχολεία» σε όλη την Ελλάδα.

Το Τρίποντα στα Σχολεία είναι ένα εκπαιδευτικό και βιωματικό αθλητικό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές δημοτικού να έρθουν σε επαφή με το άθλημα της Καλαθοσφαίρισης να δοκιμάσουν, με προσαρμοσμένες στις μικρές ηλικίες τεχνικές, τις δυνατότητες τους αλλά και να γνωρίσουν τη χαρά της ομαδικής άθλησης.

Συνολικά οι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής της ΕΟΚ επισκέφθηκαν 377 Δημοτικά Σχολεία από κάθε γωνιά της χώρας – το 96,4% των αιτημάτων που έλαβε η ομοσπονδία. Πήραν μέρος στο πρόγραμμα 23.000 μαθητές, 12.000 αγόρια και 11.000 κορίτσια.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν μια τεράστια αύξηση στις εγγραφές στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2023, όπως γίνεται φανερό από το μητρώο αθλητών της ΕΟΚ. Συγκεκριμένα, το 2022 εγγράφηκαν 5.179 νέοι αθλητές/τριες, ενώ το 2023 έως σήμερα μετράμε 10.423 εγγραφές παιδιών 8-12 ετών. Αυτό δείχνει ένα ξεκάθαρο αποτύπωμα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος της Ομοσπονδίας στην Ελλάδα.

Αναλυτικά: Στα κορίτσια 8-12 ετών: το έτος 2022 έκλεισε με 363 εγγραφές ενώ το 2023 καταγράφηκαν 1.960 νέες εγγραφές (440% αύξηση). Στα αγόρια 8-12 ετών: το έτος 2022 έκλεισε με 1.409 εγγραφές ενώ το 2023 είχαμε 8.463 νέες εγγραφές (500% αύξηση).

Παρόλα αυτά, μέσα από τα ειδικά σχεδιασμένα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν ανώνυμα οι μαθητές και οι μαθήτριες μετά τις αθλητικές δράσεις, συμπεραίνουμε ότι ενώ η υλοποίηση του Τρίποντα στα Σχολεία τους άρεσε πάρα πολύ, μια μεγάλη μερίδα παιδιών ηλικίας 8-12 ετών (Γ΄,Δ΄,Ε΄ και Στ΄ τάξεων) συνεχίζει να απέχει εντελώς από τη συστηματική άσκηση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης πως μέσα από τις απαντήσεις των μαθητών, φάνηκε και η δυσκολία απορρόφησης των παιδιών σε τοπικό επίπεδο. Το 87,7% απάντησε ότι τους αρέσει το Μπάσκετ αλλά μόνο το 18,6% παίζει σε ομάδα ενώ το 58,0% θα ήθελε να παίζει μπάσκετ σε ομάδα της περιοχής τους.

Στόχος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στο πλαίσιο του Σχολικού Προγράμματος ήταν – και παραμένει ως κύριος στόχος – να προάγει τον αθλητισμό και τα οφέλη του στις μικρές ηλικίες. Είναι σαφές όμως ότι για τη συστηματική άσκηση των παιδιών στις μικρές ηλικίες χρειάζεται ενίσχυση των τοπικών ομάδων καθώς και η υιοθέτηση, από όλους, ενός υγιεινού τρόπου ζωής που θα δημιουργήσει μια συλλογική προσπάθεια για την υγεία και την ευημερία όλων.

Τέλος για τον απολογισμό του Προγράμματος Τρίποντα στα Σχολεία σημαντικά στοιχεία δίνουν και οι αξιολογήσεις των Εκπαιδευτικών Μονάδων που συμμετείχαν σε αυτό. Από τις 248 απαντήσεις που λάβαμε, όλα τα Σχολεία αξιολογούν με άριστα τους Προπονητές / Καθηγητές Φυσικής Αγωγής που τα επισκέφθηκαν και υπογραμμίζουν τη σπουδαιότητα του έργου της ΕΟΚ, με τα ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά και αθλητικά προγράμματα που υλοποιεί, στις μικρές ηλικίες.

Τα παραπάνω συμπεράσματα θα βοηθήσουν την ΕΟΚ να κινηθεί ακόμα πιο στοχευμένα ώστε το μπάσκετ να αγκαλιάσει και να αγκαλιαστεί από όλη την κοινωνία.