ΕΛΜΕ Ημαθίας: ΟΡΟΣ ΒΕΡΜΙΟ- ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

Ειδήσεις Κοινωνικά

Μέσα σε συνθήκες εκτεταμένων πυρκαγιών που καταστρέφουν τον εναπομείναντα δασικό πλούτο της χώρας μας λόγω της παντελούς έλλειψης μέτρων πρόληψης και δασοπροστασίας, μέσα σε συνθήκες εξωφρενικής ακρίβειας της ιδιωτικοποιημένης πια ενέργειας, προχωρά ακόμα ένα έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αφορά σε αιολική ενέργεια στο όρος Βέρμιο.

Πρόκειται για το mega έργο κατασκευής αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 315 MW στο όρος Βέρμιο, Δήμων Βέροιας & Νάουσας, Π.Ε. Ημαθίας και Δήμου Εορδαίας, Π.Ε. Κοζάνης.

Στη δεδομένη χρονική στιγμή το έργο αιολικής ενέργειας στο Βέρμιο μετά την έγκριση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ολοκλήρωσε τον Φάκελο Συμμόρφωσης Τελικού Σχεδιασμού Έργου ή Δραστηριότητας και προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Η κυβέρνηση  της Νέας Δημοκρατίας, αποδεικνύει για άλλη μια φορά πως με κυνισμό αποσκοπεί στην παροχή διευκολύνσεων προς τα επενδυτικά κεφάλαια, παραβλέποντας τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν τέτοιου τύπου επενδύσεις στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Ζούμε στην εποχή της “απελευθερωμένης αγοράς» η οποία αποτελεί μια πραγματική «ζούγκλα». Οι ιδιωτικοί όμιλοι επιλέγουν πότε και πού θα επενδύσουν, ποιο θα είναι το μέγεθος της επένδυσης, ποιο καύσιμο θα χρησιμοποιήσουν, με μοναδικό γνώμονα τη μέγιστη κερδοφορία τους. Σ’ αυτή τη «ζούγκλα» ο κρατικός ενεργειακός σχεδιασμός, στρέφεται πάντα ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και τα συμφέροντα.

Η προκλητική αυτή εξέλιξη αποτελεί μια πολιτική απόφαση που η υλοποίηση της συνιστά έγκλημα σε βάρος της περιοχής και του περιβάλλοντος. Προκρίνει την παράδοση την ενέργειας στους κερδοσκοπικούς ομίλους και τους ενεργειακούς κολοσσούς, αδιαφορώντας για τη διαφαινόμενη τεράστια οικολογική καταστροφή ,αλλά και το πανάκριβο ρεύμα στη λαϊκή κατανάλωση.

Είναι λοιπόν αυταπάτη και ψευδαίσθηση, να νομίζει κάποιος ότι παρόμοιες επενδύσεις στοχεύουν στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στη διασφάλιση φτηνής και επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, στην «οικονομική ανάπτυξη της περιοχής», στην «προστασία της δημόσιας υγείας», στην «ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον».

 Απαιτούμε εδώ και τώρα:

 Να σταματήσει κάθε διαδικασία υλοποίησης των συγκεκριμένων έργων. Καλούμε τους μαζικούς φορείς, τα εργατικά σωματεία, τους αγροτικούς Συλλόγους , τους κατοίκους συνολικά της περιοχής, να πούμε συλλογικά ένα βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά και επιχειρηματικά σχέδια , ώστε ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ το επιχειρούμενο έγκλημα εγκατάστασης νέων ανεμογεννητριών στο ΒΕΡΜΙΟ . Κανένας εφησυχασμός – εθνικός, κεντρικός ενεργειακός σχεδιασμός, σε μια οικονομία που θα λειτουργεί με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες το σεβασμό στο περιβάλλον και όχι το καπιταλιστικό κέρδος